TED Talks: James Nachtwey

På hvert årlige arrangement av TED-konferansen får tre forelesere en pengegave på 100.000 samt muligheten til å formulere et ønske som TED-samfunnet kan ta del i å løse. En av disse vinnerne er James Nachtwey, som er en fotograf berømt for sine krigsberetninger.

Jeg skal innrømme jeg aldri har hørt om karen før. Det vil si, jeg bør ha hørt navnet før, men husker det ikke nå. For bildene han har tatt (hvis jeg har forstått det riktig, at bildene han viser i talen er hans) er utrolige og i flere tilfeller velkjente. Her er en mann som har vært med på å forme verdenssamfunnet slik vi kjenner det i dag ved å gi oss bilder fra fronten, der krig, elendighet og urettferdighet skjer.

Den delen av talen hvor han snakker om hva som fikk ham til å velge sin karriere treffer meg. Hvordan han som resultat av sin studietid fikk et inderlig ønske å dokumentere ting rundt seg gjennom fotografi for å vise oss, mengden – vi som faktisk skal styre samfunnet, og få oss til å reagere. Han opphøyer journalister i sin suverene rolle, hvordan deres rolle som media for massene bør være. De skal vise den harde, rene sannheten i all sin makt!

Jeg har ikke sett mange av forelesningene som ble holdt på TED, men det valget å la Nachtwey være en de tre som fikk prisen for beste forelesning virker for meg berettiget. Han er en inspirasjon, og jeg kan bare håpe at noe jeg gjør ut av livet mitt klarer å måle seg opp mot det han gjennom sitt livs arbeid har vist.

Du kan se talen hans – samt ønsket – her.

2 Svar til “TED Talks: James Nachtwey

 1. Enig i at Nachtwey er bra. Er vanskelig å si noe vondt om en mann med en slik historien. Biildene er også helt utrolige. For et øye den mannen har.
  Av det jeg har sett er han også veldig anderledes.

  Må kansje si at 2006s Dan Gilbert er blant mine favoritter.
  http://ted.com/tedtalks/tedtalksplayer.cfm?key=d_gilbert

  Svenske Hans Rosling er også veldig bra, også i forhold til IT og samfunn.
  http://ted.com/tedtalks/tedtalksplayer.cfm?key=hans_rosling

  De er begge også svært gode retorikere, som tydligvis harr øvd litt. Typen forelesere man ønsker seg.

  (for bedre oppløsning og download av filmene, se denne url: http://ted.com/tedtalks/)

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s