Vil utvide skjenkingen

Tittelen i denne posten er tatt direkte fra Aust Agder Blads nyeste artikkel om Reiselivslaget i Risør som har sendt en forespørsel til Risør Kommune om å kunne utvide skjenkebevillingen fra kl. 08 – 03 (det samme som nabokommunene) istedenfor kl. 09 – 02 som er gjeldende i dag. I tillegg ønsker de at disse tidene også skal gjelde uteskjenkinga, som i dag må stenge kl. 23, av hensyn til de som bor rundt. Jeg føler at jeg må snakke min mening ut om denne forespørselen.

Jeg vil starte med hvor min interesse for skjenkebevillinga i Risør virkelig tok av (jeg har jo som kjent lenge vært glad i øl, og ergo hatt en viss interesse i skjenkinga=).

Risør Bowling, som min far driver, fikk nylig innvilget en begrenset skjenkebevilling som gir bowlinga mulighet til å servere øl hver fredag og lørdag fra kl. 20 – 24, i tillegg til private selskap. Dette var den andre søknaden som ble sendt fra bowlingen etter at de i fjor ble nektet skjenkebevilling. Den andre søknaden tok basis i dette avslaget. Avslaget begrunnet seg i at bowlingen var populært hos de unge, og det var derfor ikke ønskelig å blande et skjenkested inn i dette tilbudet. Videre begrunnet bystyret avslaget med at det slettes ikke var vanlig å skjenkebevilling på bowlinghaller. Dette hadde de funnet ut gjennom en ringerunde til noen haller på Sørlandet, hvor 50% av dem ikke hadde skjenking.

Først og fremst, at bowlingen er populært hos de unge, som jo godt er, forplikter ikke bowlingen til å fremstå som en ungdomsklubb. Kommunen bør ha såpass tillit til et utested som tross alt har lagt opp for rullestolsbrukere (som er mer enn hva de andre stedene kan si) at de tror at utestedet klarer å nekte salg av øl til de unge. Om bystyret er redd for at de sarte unge sinn (yeah right) skal bli offer for overdrevent fyll på bowlinga, så har de tatt meget feil av hvilket tilbud bowlingen ønsker å gi. Igjen er det snakk om å gi tillit til at utestedet kan holde seg innenfor rammene gitt i lovverk og av kommunen.

Men selvfølgelig, det virker jo som i noen tilfeller at bystyret tror at folk er en gjeng med fyllefanter og må passes på av dem. Øhm… takk for at dere «passer» på oss?

Det andre punktet i avslaget gikk ut på at det ikke var vanlig at bowlinghaller hadde skjenking. Hele 50% av de ringte svarte jo dette. Det er kanskje bare tilfeldig at de ringte 2 av de bowlinghallene som ikke hadde skjenkebevilling, for i resten av bowling1-kjeden som teller i overkant av 20 haller er det skjenkebevilling. Vel, det vil si med unntak av et, som er i Kristiansand…

Altså, etter å ha vært nekta skjenkebevilling i et år (som Acanthus fikk, selv om de vitterlig har flere barnefamilier på besøk…) sendte min far en ny søknad som tok basis i avslaget. Av denne søknaden kom det frem et ønske om begrenset skjenkebevilling i tillegg til ølsalg på private selskap. Dette forslaget kom gjennom nåløyet, men da først etter å ha blitt diskutert om det var riktig med begrenset skjenkebevilling. Igjen ble argumentet om ungdommen dratt frem. Seriøst, hva tror de om bowlingen? At det skal bli et ytterpunkt (for det er det det er, langt vekk fra resten av utestedene) for fylleungene i Risør?

Og nå ønsker Reiselivslaget i Risør å få utvidet sin skjenkebevilling med to timer. Jeg burde kanskje bli bitter om de skulle få innvilget det, bowlingen har tross alt strevd hardt for å til sin meget begrensede skjenkebevilling, og nå kan det se ut som om de får det servert økt omsetning betraktelig lettere, nærmest som på et sølvfat. Nei, tvert imot, jeg ønsket tilbudet velkommen med åpne armer. For er ikke dette akkurat dette et tilbud som Risør vil få noen ekstra sommerglade, pengesterke turister? Jo, mener jeg soleklart.

Kolliderer dette med det Risør Bowling ønsker å tilby? Nei, så ingenlunde! Risør Bowling ønsker å kunne servere øl til bowlingen rett og slett fordi det er digg med øl til bowling! Og voksne folk bør få muligheten til selv si ja eller nei til dette. Det skader heller ikke at det betyr ekstra penger i kassa til en næring som ikke har så mange bein å gå på her i vår lille by…

Nå skulle jeg vel ha startet en rullade av Risør-kritikk, både på godt og ondt, men for nå har jeg sagt nok tror jeg. Kanskje du har noe å si om Risør?

Jeg vil understreke at meningsytringene i denne teksten er mine og ikke nødvendigvis ensbetydende med de til Risør Bowling.

Reklamer

6 Svar til “Vil utvide skjenkingen

 1. Øl til bowling ER digg 😀

  Norge er jo et fantastisk vanskelig land å få gjennomført noe som helst i. Politkere er altfor konservative og skeptiske til konsekvensene at det blir et hinder for utvikling og nyskapning. Det er jo ingen tvil at skjenking på bowlingen er noe både bowlingen og Risør tjener på.

  Bra dere fikk igjennom skjenkebevilgningen til slutt. Jeg skal definetivt kjøpe øl der neste gang jeg er hjemme!

  Nå er det snart eksamenstid her. Burde slutte å tenke på øl.

 2. I dag kan vi lese responsen til naboene i AAB (http://www.austagderblad.no/lokale_nyheter/article2722648.ece). Her tales det mot forslaget (big surprise der=P) og det sies at grensen er nådd om skjenkinga utvides, at da er flytting neste trinn.

  Jeg er delt i denne debatten, for jeg skjønner naboene veldig godt. På et lite sted som Risør vil en time ekstra i natten bety en time lenger med bråk utenfor huset sitt. Spesielt vil det bli om Reiselivslaget får det som de vil med utvidet uteservering.
  På den andre siden er det ingen tvil om at dette vil gi ekstra penger i kassen til næringslivet. Dette er viktig siden det er lite grunnlag for drift resten av året.

  Spørsmålet mitt er, som jeg håper dere andre kan hjelpe meg med: Hva er viktigst for Risør? Å tenke på naboene eller å kunne gi et økt tilbud til innbyggerne ellers og turistene som primært kommer om sommeren?

 3. At du, Olav og jeg er positivt innstillt til at byen skal være tilrettelagt folk som kommer om sommeren er kansje innlysende. Vi har ikke bodd i Risør på noen år (jeg antar du ikke er i Risør for godt med dette semesteret). Vi blir ikke plaget av fulle (og glade) turister som nyter godt av livet i verdens vakreste by.

  Men så til de som gjør det (og som risikerer at folk bråker litt om natten, hovedsaklig i fellesferien, men også litt rundt andre høytider og fridager): de bor i den delen av byen som er verneverdig, vakker og tiltrekkende på turister. Den delen av byen som gjør at Risør kan fungere slik som i dag; turistby med høysessong fellesferien.
  De som er så heldig å bo der.. de, av alle burde vite at det er nettopp turisme som gjør at der er digg å bo der. Området får status nettopp av at folk vil være der. At glade, sjømannsvisesyngende, sjanglende, støyende og tidvis unødvendig berusede turistas legger igjen penger i byen, og da i den delen av byen, gjør ikke bare at Risør er en fin by å besøke om sommeren (og ja, uteliv er også en viktig del av manges ferie), men også at Risør som by kan fungere om vinteren.

  Spørr handelstanden i Risør om hvordan det går i februar. Spørr Yngvar med fisken på holmen, spørr Willy på Intersport, Helge i bakerbua eller BriVi med kuleisen. Ville de kunne overleve med 12 måneder februar-inntekt?
  Jeg misstenger nei.

  Å legge til rette for turister (folk som ikke skal på jobb dagen etter..) betyr ikke bare å holde skjergården rein, ha plasser på kaféer og spisesteder, holde en konsert i ny og ne og å holde branntårnet gellleri åpent noen timer på formidagen. Det betyr også å skape muligheter for dansing, pubing, clubing og pils&reking. Det betyr også at dette tilbudet må holde åpent når folk vil ha det. Når vil folk ha det? Normalt sett etter klokken 8 og fram til langt på natt. Der har du åpningstidene. Det må noen kansje bittert høre seg gjennom, med sov-i-ro, men det gjør da at Risør også er en by som folk vil dra til når vårt kull finner seg til ro etter utdanningen.

  Hvis vi (da tenker jeg på oss som har vært russ etter år 2000) skal bo i Risør som voksne, drive butikker og spisesteder, lage arbeidsplasser, betale skatt til Risør kommune og bo å trives i byen, så må byen fortsatt være atraktiv for folk som ikke bor i Risør. Det bor tross alt bare snaue 7000 mennesker i kommunen, og tallet synker!

  Ut over å ha den fineste skjærgården (dog det finnes gode konkurenter), litt kunst & kultur og en vakker bykjerne, så har ikke Risør MYE som trekker folk. Det er derfor trist å ALLTID høre om all motstand mot nytenking og nyvinning i Risør. Ikke en dør kans byttes ut, ikke en kafé kan få male veggen, ikke en uteplass kan servere etter kl.x eller en kafé få la gjestene drikke sin kaffe i solen uten at noen skal sette kjepper i hjulene dems. Denne holdningen må UT AV BYEN for at Risør skal være et sted hvor folk vil flytte til, drive næring eller trives.

  men tilbake til det som er godt; vi sees på bowlinga etter kl x en fredag og lørdag.

 4. Jeg er stort sett enig i det du sier Eirik. Hvis det ikke hadde vært for sommeren så hadde ikke utestedene/spisestedene i Risør eksistert. Men jeg kan også skjønne dem som bor nede i sentrum, som opplever «levenet»..
  Det gjelder er jo bare et området av byen(«stripa» ut til hotellet og området rundt prommen(er det noen flere områder?)) og da burde det være mulig å gjøre noe med det. Sette inn bedre vinduer ol. Vet ikke helt om man kan det på disse vernede bygningene, men det bør jo være noen tiltak som er mulig og gjennomføre for å dempe lydene fra gata.

 5. Jeg simpelthen digger åssen Jarle har en ingeniør-tankegang i alle sine besvarelser («vi har et problem, åssen løse dette?»). Hehe, keep up the good thinking.

  Ellers vil jeg si meg enig i alle kommentarene som har kommet hit til nå. Det er ingen tvil om at økt skjenketid vil levne Risør godt gjennom flere penger lagt igjen, i tillegg til det økte tilbudet som vil oppstå for både turister og bybeboere. Dette er en pris jeg syns naboene bør klare å betale, da de godt vet hvilket område de bosatte seg i.

  Det er selvfølgelig ikke overraskende de meningsytringene som kommer her=) Er jo tross alt kameratene mine som kommenterer (lik alder og i stor grad lik livssituasjon (student, bor i en annen by, etc)). Jeg skulle gjerne tatt denne diskusjonen i et nettforum dedikert til saker i Risør, hvor jeg kunne fått noen innspill mot våre argumenter. Men etter det jeg vet, så finnes ikke dette. Noen som vet om et velbrukt nettforum for folk med tilknytning til Risør?

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s